Een bal die je in je hand hebt, kun je bewust loslaten en laten vallen. Maar dat geldt niet voor de dingen in je leven waar je steeds tegenaan loopt. Loslaten van moeilijke dingen in je leven, is iets waarvan je op een gegeven moment beseft dat het gebeurd is. Achteraf dus. Soms is loslaten ook gewoon accepteren dat je iets dus niet kunt loslaten. Toestaan dat het er is. Je pijn of verdriet omarmen en met compassie kijken naar jezelf. Maar hoe laat je los als je niet wilt of niet weet hoe je moet loslaten?
“Some of us think holding
on makes us strong;
but sometimes it is letting go.”
Van nature kan ieder mens loslaten, alleen zijn we dit in veel gevallen verleerd. Door ervaringen in het leven zijn we meester geworden in het wegstoppen van gevoelens. Het hele leven bestaat gewoonweg uit vasthouden en loslaten. Als je kinderen hebt, dat moet je je kind al loslaten als hij of zij naar school gaat, groter wordt, puber wordt en volwassen wordt. Ook wanneer je in een nieuwe levensfase komt, moet je vaak weer dingen loslaten. Bijvoorbeeld na een scheiding of als je je partner verliest. En wie ouder wordt en op leeftijd komt, kan bepaalde mogelijkheden verliezen en moet daarom ook loslaten.
Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Je houdt vast aan wie je lief en dierbaar is en dat waar je je betrokken bij voelt. Je kunt je ook vastklampen omdat je iets beslist niet kwijt wilt, omdat je controle wilt houden of door angst om te verliezen. Loslaten kan moeilijk zijn omdat het je raakt, jouw hart treft of jouw liefde treft. Niet kunnen loslaten kan dus ook voortkomen uit over-betrokkenheid en over-verantwoordelijkheid. Ik merk bij mezelf dat ik mij vaak druk maak over dingen die fout gaan waar ik zelf niet verantwoordelijk voor ben. Of dat ik me druk maak om keuzes die anderen maken en die naar mijn idee niet handig zijn. Of acties die anderen niet doen waarbij ik denk dat ze wel goed voor hen zou kunnen zijn.
Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Je leven wordt lichter, leuker en een stuk minder gecompliceerd als je beter wordt in loslaten. Laat los waar je geen controle op hebt. Over die dingen hoef je namelijk niet te piekeren, filosoferen of wensen dat het anders was. En dat zijn er nogal wat. Vooral het verleden en het gedrag van anderen is voor veel mensen iets om niet los te willen laten, terwijl je er geen controle over hebt. Natuurlijk heb je gedeeltelijke controle over wat mensen van je denken. Maar mensen zullen denken wat ze willen denken. Ongeacht hoe jij je hierover voelt.
Je verwachtingen over anderen zorgen voor vrijwel alle problemen die je ervaart in je relaties. Als je ze kunt loslaten worden relaties een stuk simpeler. Merk eens op wat jij allemaal verwacht van de mensen in je leven. En vraag jezelf eens af of die verwachtingen nuttig voor je zijn. Ik hoor bijvoorbeeld vaak hoe mensen zich opwinden over ‘likes’ op Facebook. Hieronder ligt een verwachting: als die persoon mij waardeert dan moet hij mijn berichten liken. Als hij of zij mijn berichten leest, dan word ik gewaardeerd en gezien. Wat zou er gebeuren als je die verwachting loslaat?
Ik heb bijvoorbeeld ook mensen in mijn leven die vrijwel nooit contact met mij zoeken, ik ben meestal degene die contact zoekt. En ik verwacht dat ook niet. Als ik me daar druk om zou maken, zouden een paar fijne relaties uit mijn leven verdwijnen om een nutteloze verwachting. Ik kan de ander niet veranderen maar mezelf wel. Dus ik laat het los en verwacht minder.
Loslaten is eigenlijk vooral ook toestaan. Laten zijn wat is, verwelkomen wat er op je pad komt. Om te kunnen toestaan of loslaten, moet je alle stadia van bewustzijn hebben doorlopen: herkennen, erkennen, accepteren, toestaan en omarmen. Om los te laten moet je assertief zijn. Je moet nee durven zeggen tegen dingen die je niet wil. Accepteren dat jij de regisseur bent van je eigen leven. Behalve assertiviteit heb je ook zelfkennis nodig. Veranderingen die je je steeds opnieuw voorneemt maar nooit realiseert, zijn daar een mooi voorbeeld van. Loslaten betekent ook het beeld loslaten dat je van jezelf hebt of dat je zou willen hebben, maar dat niet klopt met de werkelijkheid.
Loslaten is een fascinerend proces, dat in wellicht angst oproept maar uiteindelijk je ergens zult brengen waar je eerst niet op durfde te hopen. Als je iets echt voor de volle honderd procent wilt accepteren, betekent dat dat je het ook helemaal toestaat en omarmt. Het mag er zijn. En dát is het moment dat je ook in staat bent om het cadeautje erin te zien. Vaak een waardevol inzicht en een les waar je iets aan hebt voor de rest van je leven. Loslaten geeft je de vrijheid om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.
Reactie plaatsen
Reacties
Prachtig geschreven Nicole. Los laten is een heel proces. Knuf van mij
Wat is het weer herkenbaar. Steeds weer moet je loslaten, soms is het heel natuurlijk maar toch kost het moeite ook al wordt de beslissing voor je genomen. Maar het heeft ook te maken met vertrouwen. Het komt goed.