Muziek doet wat met een mens. Muziek activeert of ontspant. Muziek kan ook irriteren of agressie oproepen. Muziek kan troost bieden. Iedereen heeft ook wel een liedje dat de hele dag in je hoofd blijft zitten. In een onbewaakt moment ben je het dan ook nog aan het neuriën, tot ergernis van jezelf of van anderen. Muziek beïnvloedt je stemming en roept herinneringen op. Ritme zet aan tot bewegen. Muziek kan helpen bij het verwerken van verdriet of een trauma.
Hoe helpt muziek dan bij het verwerken van verdriet?
Toen mijn moeder overleed in 2008, draaiden wij het nummer van Nick en Simon - Kijk omhoog - bij de uitvaart. In de weken na haar overlijden, als ik de radio aandeed in de auto, kwam dit nummer steeds op de radio. Als ik verdrietig was en haar dichtbij wilde voelen, dan hoorde ik opeens dit lied ergens. Het maakte niet uit waar ik was, in de supermarkt , in een winkelcentrum, in de auto of bij iemand thuis. Dan keek ik even naar buiten, naar de wolken en voelde haar glimlach en haar troost. Ik zag het toen als een teken van troost uit de hemel. Het hielp mij toentertijd om het verdriet te doorleven, te accepteren en om verder te gaan. Uiteindelijk bleek ik een half jaar na haar dood zwanger te zijn van een bijzondere jongen. Een jongen met dezelfde ogen en lach als mijn moeder.
Mark Reybrouck, onafhankelijk muziekpsycholoog en hoogleraar aan de faculteit Letteren van de KU Leuven zegt: "Sommige muziek roept emoties op bij mensen, waardoor hun hersenen endorfines aanmaken. Gedurende een rouwproces moeten we letterlijk door de pijn heen om ons beter te voelen en muziek kan daarbij helpen. Een afscheid van een dierbare is een moeilijke en droevige gebeurtenis in het leven, maar tegelijkertijd werkt het ook verbindend. Je ziet vaak dat mensen elkaar opzoeken. Sociale normen veranderen tegelijk: mensen delen letterlijk warmte door een omhelzing en delen zo het verdriet. Muziek versterkt het vrijkomen van emoties waardoor het een wezenlijk onderdeel vormt van het rouwproces".
Maar muziek is niet alleen troostend, maar het kan ook de blijdschap en vreugde verhogen in het leven. Op het moment dat je goed nieuws krijg, verliefd ben, bijzondere dingen meemaakt of een bijzondere ontmoeting hebt dan kan muziek het gevoel van geluk versterken.
Muziek kan dus veel functies vervullen:
- Het kan een herinnering oproepen aan een ervaring die je had met degene die je nu moet missen.
- Een lied kan troostend zijn omdat het je herkenning geeft in de gevoelens die je dan ervaart.
- Muziek kan je in beweging brengen, waardoor je gevoelens weer kunnen stromen en je jouw kracht kunt voelen.
De tonen van de muziek kunnen je raken, maar ook de stem. Een stem brengt gevoelens tot uiting, daarom kan zingen ook heel bevrijdend voelen. Dit geldt ook voor dansen. Als je dansend en zingend op kan gaan in een stuk muziek, dan kan dat een soort van meditatie zijn voor je lichaam en geest. Een stem kan ook zorgen voor irritatie. Mensen blijken onderling enorm te verschillen in hoe sterk ze reageren op geluid. Waar de een een irritatie voelt, is het voor de ander heel aangenaam.
In mijn nieuwe thriller gaan 5 personages naar een workshop 'Muzikale reis langs rouw en verdriet'. Elk personage heeft een lied meegenomen. Een lied dat staat voor hun leven, voor hun verdriet maar ook voor hun vreugde. Dit persoonlijke lied staat centraal gedurende de dagen dat ze op het landgoed zijn. Sjoerd heeft het nummer Ik heb een steen verlegd van Bram Vermeulen, Saskia heeft het nummer Fame van Irene Cara. Juliette heeft het nummer van Tous les visages de l’amour van Charles Aznavour. Marijke heeft het nummer Cheek tot Cheek van Frank Sinatra en Chris heeft het nummer That's alright Mama van Elvis Presley. Ze hebben allemaal hun eigen redenen voor deze nummers. Het zal in mijn boek duidelijk worden waar deze liedjes mee te maken hebben.
Reactie plaatsen
Reacties