Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Gepubliceerd op 28 november 2020 om 16:01

Ik hoor alles, ik zie alles, alle details komen tegelijk binnen. Ik krijg heel veel indrukken binnen van heel veel mensen om mij heen. Mensen verwachten ook wel vaak dat ik sociaal doe, borrelen, nog even mee uitga. Als ik daar niet aan meedoet, ben ik ongezellig of saai. Maar vanaf het het moment dat ik weet dat ik Hsp-er ben, kan ik mezelf veel beter in acht nemen en dan opeens is mijn hoog gevoeligheid geen nadeel meer maar mijn kracht. 

Wat je kwetsbaar maakt, is ook jouw kracht!

 

Deze week zei mijn zoon van tien jaar tegen mij:  "Mama, ik ben zo blij omdat papa eindelijk weer blij is".  

Ik wist tot een paar jaar geleden niet wat er met mij aan de hand was. Waarom kan ik mij toch zo goed afstemmen op een ander, waarom voel ik mij zo vaak anders dan anderen? Waarom leef ik toch zo bewust en intens. Waarom kan ik zo goed mensen lezen? Waarom neem ik emoties over van mijn mensen? Waarom komen woorden harder binnen bij mij? Ben ik opeens boos, terwijl ik geen reden tot boosheid heb? Maar waarom ben ik opeens verdrietig als ik spreek met iemand met verdriet? Waarom heb ik  periodes van rust nodig omdat ik geen energie meer heb? Doordat mijn zoon een coach kreeg doordat hij tegen dezelfde dingen aanliep, weet ik wat het is. High Sensitive Person (HSP). Wij zijn het allebei.

 

Is het een voordeel als je schrijver bent en HSP-er?

Het biedt zeker voordelen als schrijver. Dit maakt dat ik de personages in mijn boek ook echt doorleef. Ik ben helemaal in de personages gekropen waardoor ze voor mij helemaal persoonlijk zijn geworden. Mijn fantasie heeft overuren gedraaid in de afgelopen paar maanden. Alle emoties die mijn personages hebben gehad in het verleden en in mijn boek hebben, voel ik ook met hen. In mijn drukke bestaan als schrijver en als sociaal werker heb ik veel behoefte aan rust. Het schrijven van een boek is daarbij heel bevrijdend voor mijn geest, maar het is ook een intensief proces. Nadat ik een stuk heb geschreven ga ik altijd even naar buiten. Of een wandeling maken of hardlopen. Daarna is mijn hoofd weer leeg en kan ik weer bergen verzetten oftewel woorden produceren.

Mijn hoofdpersonage Juliette is ook hoog sensitief. In mijn boek is de locatie een historisch landgoed in Utrecht. Samen met vijf anderen is zij deelnemer aan een workshop 'Muziek langs rouw en verdriet'. Juliette heeft moeite met de gevoelens van anderen, ze voelt zich geprikkeld maar kiest er toch voor om een paar dagen met deze deelnemers door te brengen. Daarbij zoekt ze wel haar rust in het bos. Het is voor haar ingewikkeld om de problemen van anderen niet op zich te nemen. Zij voelt zich tijdens deze workshop meteen aangetrokken tot Sjoerd, een alfa man. Een man die geen rekening houdt met de gevoelens van anderen, en zeker niet met de hoog gevoeligheid van Juliette. Toch raakt ze in de ban van deze man en voor ze het weet, is ze opeens medeplichtig en onderdeel van het spel dat hij speelt daar.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Lola
4 jaar geleden

Hoogsensitiviteit is niet makkelijk maar toch zie ik het als een gave. Iets om dankbaar voor te zijn, ook al maakt het het leven niet simpeler...